Inwerken van ontwikkelaars en ingenieurs houdt in dat de nieuwe werknemers op een punt worden gebracht waarop ze op volle capaciteit werken en volledig in de organisatie zijn geïntegreerd. Een onboardingsprogramma is eigenlijk de eerste kans die u hebt om nieuwe werknemers voor te bereiden op succes op lange termijn.

 

Hoewel ontwikkelaars en ingenieurs over diepgaande technische kennis beschikken, kan het voor hen een uitdaging zijn om aan een nieuwe baan te beginnen. Namen en gezichten leren kennen, een berg code ontrafelen, nieuwe werkprocessen en technische systemen begrijpen… er is zoveel dat ze moeten doen.

 

Inwerken van engineers is lastiger geworden na de pandemie. Gedurende 2020 worstelden bedrijven met het aannemen en inwerken op afstand, vooral omdat ze niet over de middelen beschikten om op afstand te communiceren. Inmiddels omarmen organisaties nieuwe technologieën voor preboarding en onboarding.

 

Nieuwe onboarding en preboarding oplossingen helpen binnengehaald talent te behouden en te ontwikkelen. 69% van de werknemers is eerder geneigd drie jaar bij een bedrijf te blijven als zij een goede start hebben ervaren. Het feit dat het vervangen van een technisch specialist 30-50% van het salaris van een werknemer kan kosten, maakt het investeren van tijd en moeite in een effectief onboardingproces ook kosteneffectief.

 

Hoe verschilt het inwerken van ingenieurs en ontwikkelaars van andere werknemers?

 

De status quo voor introductie bij bedrijven ziet er als volgt uit: een stapel in te vullen formulieren, een kort overzicht van de geschiedenis en het beleid van het bedrijf, kennismaking met een paar collega's, en een snelle sessie met IT om e-mail en andere gebruikersaccounts in te stellen.

 

In het geval van ingenieurs en ontwikkelaars wordt een extra stap toegevoegd waarbij zij een checklist met links te lezen krijgen met instructies om deze te doorlopen.

 

Dit is nog steeds een falende benadering van het inwerken van techneuten.

Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het leren van de tech stack. Nieuwe medewerkers willen zich gewaardeerd voelen en veilig vragen kunnen stellen.

 

Hoe doe je dat?

 

Een inwerkprogramma voorbeeld voor ingenieurs en ontwikkelaars moet vier cruciale gebieden bestrijken: Product, Proces, Tooling en Professionele verwachtingen. Als jullie onboardingsprogramma niet alle vier de gebieden bestrijkt, kan het maanden duren voordat de nieuwe medewerker in de organisatie is ingewerkt.

 

In vergelijking met andere bedrijfsmedewerkers verlangen technische mensen naar meer gestroomlijnde efficiëntie en automatisering, en naar duidelijke documentatie, die hen kan helpen hun werk sneller op te starten en verantwoordelijkheid te nemen voor hun bijdrage.

 

Een elearning omgeving of een interactieve omgeven met het bedrijfsverhaal zoals bijvoorbeeld een partij als RiddleStory dit kan ontwikkelen, past naadloos bij deze doelgroep. Dat stelt ze in staat op eigen kracht en in eigen tempo de onderneming te leren kennen.

 

Een voorbeeld inwerkprogramma op hoofdlijnen kent drie fasen voor deze doelgroep:

 

1: De lat hoog leggen

Allereerst wil je dat de engineers het bedrijf kennen en het product en hun rol begrijpen.

Vertel hen over jullie bedrijfscultuur en waarden, dynamiek en systemen.

Maak de medewerkers vertrouwd met het product. Laat ze het precies zo gebruiken als jullie doelgroep zou doen. Laat ze deelnemen en communiceren met collega's, belanghebbenden en collega's.

 

Fase 2: Het proces opvoeren

Nieuwe ingenieurs moeten leren hoe ze het product bij de klanten krijgen, de huidige systemen en technologieën die binnen uw bedrijf bestaan gebruiken en teamspelers worden. Je wilt in principe niet dat ze tijd verspillen aan dingen die al in het verleden zijn gedaan.

 

Fase 3: Hen nieuwe producten laten ontwikkelen

Deze onboardingfase is de comfortzone van elke nieuwe engineer en ontwikkelaar, waarin ze doen waar ze goed in zijn. Het feit dat jullie hen hebben aangenomen, betekent dat je vertrouwen hebt in hun technische capaciteiten voor de functie, dus nu kan je achterover leunen en ontspannen (nou ja, een beetje dan).